Expositie overzicht

2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

8 februari 2009 tot en met 15 maart 2009
Anke van Hout Schilderijen

Anke van Hout (1960) volgde haar opleiding aan de academies voor Beeldende Kunst in Den Bosch en Arnhem, op de afdelingen ‘monumentaal’ en ‘ongebonden kunst.'

Ze studeerde in 1986 af in Arnhem met als docenten Ference Gögos en Martin Hendriks. Ze woont en werkt in Arnhem.

Haar werk heeft zich in de loop van de jaren steeds meer ontwikkeld van materie schilderij naar een gelaagd opgebouwd werk Het schilderproces zelf, de zoektocht en weerslag hiervan leveren boeiende en gelaagde schilderijen op.

Hoofden en een plattegrond van herinnering in iemands hoofd fascineert haar, de portretten waardoorheen plattegronden letterlijk zichtbaar zijn vormen een onderdeel van deze tentoonstelling.

Een ander onderdeel zijn de imaginaire landschappen, nog tastbaarder dan de plattegronden zijn het weerslagen van haar verbeelding. Gedroomde landschappen concreet gemaakt in verf nemen ons mee naar de wereld van Anke van Hout. In alle werken is de worsteling met het materiaal zichtbaar, geen enkel werk komt “zomaar”.

Cees Andriessen Houtsneden

Over het werk van de graficus Cees Andriessen kun je zeggen dat beeld en woord een verbond gesloten hebben. Als zoon van een typograaf kwam hij al vroeg in aanraking met de wereld van letters, lood en drukinkt.

De eerste kennismaking met de grafiek was een ex-libris die hij als kind in linoleum gutste. Dergelijke prenten nemen later een speciale plek in zijn oeuvre in.

Hij combineert geometrische vormen zonder in een streng ritme of patroon te vervallen. Ook volgt hij soms de beweging van zijn hand en lijken zijn, schijnbaar eenvoudige, houtdrukken op losse toetsen verf. Spontaniteit gevangen in een ambachtelijke, arbeidsintensieve techniek.

Kleuren zijn teer en zijn werk oogt schijnbaar eenvoudig. Schijn bedriegt echter, het werk van Andriessen wordt ook “de kunst van de stilte” genoemd.

15 november 2009 tot en met 6 december 2009
Noord Nederlandse Grafici exposeren in Gelderland Grafiek

Van 15 november t/m 6 december 2009 in expositieruimte de Refter en galerie Unita in Beek-Ubbergen.

De expositie is georganiseerd door de landelijke Vereniging voor Originele Grafiek.

De opening vindt plaats op zondag 15 november om 14:45u in expositieruimte de Refter.

In galerie Unita is het werk te zien van Sophie Noordam, Lenneke Saraber, Elsbeth Cochius, Jolanda van Harten en Antje Veldstra.

Lenneke Saraber maakt expressieve prenten over licht, lucht, land en water en de werken van Antje Veldstra zijn onlosmakelijk verbonden met de houtdruktechniek. In 1992 resulteerde de passie om monumentale houtdrukken te maken in het winnen van De Nederlandse Grafiekprijs. Van Elsbeth Cohius zijn zeer monumentale linosneden te bewonderen en Sophie Noordam verrast met twee vitrines met leporello's.