Expositie overzicht

2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

26 september 2010 tot en met 31 oktober 2010
Paul de Swaaf Beelden

Op 26 september openen we om 15.00 het najaarsseizoen met een postuum eerbetoon aan de bekende Nijmeegse beeldhouwer Paul de Swaaf.
Deze tentoonstelling wordt geopend door prof. dr. Willem Levelt.

Op de tentoonstelling zijn bronzen beelden, gipsen modellen, tekeningen en schetsen te zien zijn. Een dwarsdoorsnede van zijn prachtige nagelaten oeuvre.

Van 26 september tot en met 31 oktober is in Galerie Unita een expositie te zien met werken op papier en bronzen beelden uit de nalatenschap van de bekende Nijmeegse beeldhouwer Paul de Swaaf.

De Swaaf, in 1934 in Ginneken geboren, heeft zijn leven lang als beeldhouwer gewerkt. In dit leven heeft hij talloze beelden en portretten gemaakt, veel van kinderen, maar ook van professoren, burgemeesters tot zelfs de koningin.

Vele mensen uit Nijmegen zullen zijn werk kennen, het beeldje “Marieke” op het Sumatraplein, de "Wachteres" op de Waalkade ter hoogte van de Oude haven, het Joodse monument op de Kitty de Wijzeplaats of "het Duikstertje" op de Planetenstraat bij Sportfondsebad West. Maar ook in de rest van het land zijn talloze beelden van de Swaaf te bewonderen.

De Swaaf is in 2008 overleden, het is voor het eerst dat sinds zijn dood weer een tentoonstelling van zijn werk te zien is. Alle beelden, tekeningen, schetsen en was en gipsmodellen zijn ondergebracht in de Stichting Paul de Swaaf die de werken beheert. In nauw overleg met de Stichting heeft Galerie Unita een bescheiden en zorgvuldige selectie van zijn werk gemaakt.

Brigitte Gmachreich Schilderijen

Op 14 november leidde de Duitse grafica Brigitte Gmachreich-Junemann haar eigen tentoonstelling in. In de Rheinische post verscheen naar aanleiding van deze tentoonstelling op 16 november een artikel met de titel : "Stille Bilder vom Wasser" door de Duitse kunsthistorica Annette Lobbenmeier.

Klik hier om het artikel te lezen

Het werk van Gmachreich kenmerkt zich door hoge perfectie en vakmanschap, en de mate van abstractie die ze in de loop der jaren ontwikkeld heeft.

Een landschap is niets meer dan een suggestie, water een trilling of rimpeling naast een blauw vlakje.