What's new?

Nieuw is de samenwerking met galerie Notre Dame des Arts, gevestigd aan de Rijksstraatweg in Ubbergen. 

Van 12 november t/m 27 november de tentoonstelling: "Bensdorp stellt aus"

7 kunstenaars werken in de oude chocoladefabriek van Bensdorp in Kleef. De meesten al heel lang, sommigen zelfs al meer dan 25 jaar. Een mooie dwars doorsnede van de kunst. De kunstenaar laten ons bijna het hele spectrum van de beeldende kunst zien. Zo is er glaskunst van Wilfried Grootens, die inmiddels wereldfaam geniet met zijn unieke glasobjecten, sculpturen van Günther Zins, ook geen onbekende in de kunst, schilderijen van Bart Elfrink en Gunter Jäckle, assemblages van Gerd Borkelmann, wandobjecten van Willy Oster en grafiek van Caroline Koenders. Een aantal van deze kunstenaars hebben in het afgelopen decenium in Galerie Unita hun werken geexposeert, het is bijzonder hun werk nu bij elkaar gebracht te zien in de schitterende kapel van Galerie Notre Dame des Arts.

Kleef is een klein stadje, maar heeft 2 toon aangevende musea, het MKK en het Moyland museum. Een goed klimaat voor kunst. De tentoonstelling wordt logischerwijs dan ook geopend door:

Valentina Vlasic, curator MKK.

Opening zondag 13 november om 15:00

           Willy Oster                         Wilfried Grootens             Bart Elfrink

       

Günther Zins                     Gunter Jäckle                     Caroline Koenders

Gerd Borkelmann

 

Van 6 maart t/m 27 maart 2016 exposeert Manuel Kurpershoek in galerie Notre Dame des Arts.

Deze expositie is op voordracht van Galerie Unita.

Manuel maakt monumentale houtdrukken op groot formaat waarbij eenvoudige tegelpatronen het uitgangspunt zijn.

      

 

 

 exposities 2015 in Galerie Notre dame des Arts

Van 8 november t/m 29 november 2015 organiseert Galerie Unita i.s.m. Galerie Notre Dame des Arts de expositie: Beek-Ubbergen, kunstenaarsdorp door de eeuwen heen. 

Het dorp Beek heeft meer nog dan het naburige Ubbergen grote aantrekkingskracht uitgeoefend op beeldende kunstenaars, zonder dat zich hier een kunstenaarskolonie heeft gevestigd. (zoals in het Noord Hollandse Bergen) Meer dan het dorp zelf trok de schilderachtige omgeving vanwaar men van zulke prachtige panorama's kon genieten. Zijn het aanvankelijk voornamelijk topografen die zo getrouw mogelijk de bebouwing portretteren, in de loop van de 19de eeuw komen daar steeds meer landschapsschilders bij die een goed beeld geven van de boeiende natuurlijke gesteldheid van dit gedeelte van de Nijmeegse heuvelrug. De meest verdienstelijke zijn: Aelbert Cuyp, Jan de Beyer, Cornelis Pronk, Paul van Liender, Hendrik Hoogers, Joseph Knip, Henriette Knip, Barend C. Koekkoek, J.A. Daiwaille, P. Christ, Daniel T. Kerckhoff, J. van Leeuwen, F.H. Ampt, Andreas Schelfhout, H. ten Cate, J. van Couwenhoven en J. van Schevichaven. Hun schilderijen bevinden zich in musea over de hele wereld. 
Barend Cornelis Koekoek (1803) heeft enige jaren met zijn gezin in Beek gewoond alvorens zich definitief in Kleef te vestigen. (bron: A.G. Schulte, ​ Het Rijk van Nijmegen. Oostelijk gedeelte en de Duffelt ​ . Staatsuitgeverij, Den Haag / Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist 19830) Daarnaast is Beek de geboorteplaats van de bekende schilder Pijke Koch. (1901) 
Voor de schrijver Nescio (1882) was naast Amsterdam beek-Ubbergen een belangrijke inspiratiebron voor zijn schrijverschap.  Zijn beschrijvingen van het weer, de natuur en het landschap van dit gebied vormen een belangrijk deel van zijn literaire nalatenschap. 
Er kan dus met recht gezegd worden dat Beek-Ubbergen een plaats is waar kunstenaars zich graag vestigen of waardoor zij op zijn minst geïnspireerd raken. 
Ook heden ten dage zijn er een groot aantal kunstenaars in Beek-Ubbergen woonachtig. 
Een aantal hiervan zijn door Galerie Unita benaderd met de vraag of zij hun werk willen tonen in Galerie Notre Dame des Arts. (beiden aan de Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen) 
De betreffend kunstenaars zijn:  
 
● Rene Brouns
● Theo Elfrink (†2014)
● Ben Luderer
● Bart Elfrink
● Bernard Verhoeven
● Caroline Koenders
● Stefan Verwey
● Leen van de Mortel   

 

Bart Elfrink, recent werk 4 april tm 25 april

Galerie Unita organiseert in samenwerking met Galerie Notre Dame des Arts de expositie: Bart Elfrink, Recent werk.

"Am Ende", een serie in wording van 6 grote portretten van Bart Elfrink.

Mensen geschilderd op het allerlaatste stukje van hun leven. Fascinerende en indringende portretten die ons confronteren met lijden, berusting en verwarring.

Daarnaast is er een reeks nieuw abstract werk te zien, eitempera op doek, geschilderd naar aanleiding van het landschap van Griekenland, waar Elfrink een gedeelte van het jaar woont.

De expositie wordt op 5 april om 15.00 ingeleid door Dagmar Koenjer Oude Lansink, geriater aan het Rijnstate Arnhem.

 

 Eleni, olieverf op doek, 2.00 x 1.5 mtr

 

Bart Elfrink, olieverf op doek

 

Galerie Unita organiseert in samenwerking met Galerie Notre Dame des Arts van 7 maart tot en met 29 maart 2015 volgende tentoonstelling:

van plaatstaal tot schildertaal” 

Nadine Fièvet (schilderijen) en Jean-Claude Saudoyez (sculpturen)

De tentoonstelling wordt op 8 maart om 15:00 geopend door Jan-Hein van Rooy, beeldend kunstenaar. Let op: deze expositie vind plaats in Galerie Notre Dame des Arts in Ubbergen!

Het is niet de eerste maal dat beide Waalse kunstenaars Nadine Fiévet & Jean-Claude Saudoyez, samen in Nederland tentoonstellen. In 1986 zijn ze op een gezamenlijke expositie al eens te zien geweest in Nijmegen. De twee kunstenaars delen een 40 jaar lange vriendschap.

Nadine Fièvet (Brussel 1949) studeerde in 1970 af aan de Acedemie des Beaux Arts in Mons (Bergen), België. Na haar studie ontving zij diverse prijzen en onderscheidingen voor haar werk en exposeert regelmatig in Belgie en daarbuiten.  Het werk van Nadine Fiévet kenmerkt zich door een subtiel gevarieerd kleurenpalet. Binnen deze kleurenharmonie worden contrasten echter niet geschuwd. In haar geabstraheerde figuratieve universum is een grote helderheid te ontdekken. Haar  schilderwerken suggereren door de aangebrachte verflagen diepte en ruimte. Geometrische patronen verwijzen naar concrete beelden en ongedwongenheid en geven substantie aan het werk.  Het op het eerste zicht toegankelijk poëtisch universum van Nadine verkrijgt  haar kwaliteit mede door haar vakmanschap. Nadine Fièvet doceert aan de  académie des Beaux-Arts in Tournai in België. Haar werken zijn vertegenwoordigd in talrijke publieke en particuliere verzamelingen.    

Jean-Claude Saudoyez (België, Grandglise 1944) is beeldhouwer. Hij werkt met cortenstaal dat hij tot fantastische 3D-wezens verwerkt. Deze beelden staan als een installatie opgesteld in de ruimte van de Notre Dame des Art. Het leger van  ‘Brinquebalante’ (van brinquebaler = schommelen) bestaat uit tientallen manshoge beelden, die bewegen door aanraking of wind. Het zijn half mens half dier, waar verleden (denk bv aan het Chinese terracotta leger), heden (de focus op de extreme body “make over” ) en toekomst (nieuwe levensvormen, gen mutaties) in vervat zijn.

 

 Bota, cortenstaal, Jean-Claude Saudoyez.

Nadine Fièvet, olieverf op doek.

 

 

 

19, 20 & 21 december Kerstexpositie met als thema: BLAUW

Drie dagen kleurt Galerie Unita blauw!

Inlopen op vrijdagavond van 19.00 tot 22.00 en op zaterdag en zondag vanaf 11.00 tot 18.00. Voor de liefhebbers van blauw een must.

 

9 november opening expositie Gerda Förster.

Opening van de nieuwe expositie en tevens presentatie van het nieuwe boek met haiku's/tekeningen van Gerda Förster. Opening om 15.00 door dr. Christoph Heek.

 

18 mei open dag met werken cursisten Bart Elfrink

Op 18 mei is er in Galerie Unita werk te zien van cursisten schilderen van Bart Elfrink. Van 13.00 tot 17.00 kunt u binnen lopen en informatie krijgen over de cursussen van het nieuwe seizoen. U ziet wat er gemaakt is en kunt u evt. opgeven voor een (proef)les.

24 en 25 mei expositie grafische werken van cursisten van Caroline Koenders

Op 25 en 26 mei kunt u van 13.00 tot 17.00 binnenlopen in de galerie om de tentoonstelling te zien van grafische werken gemaakt in de cursus "grafische technieken". Etsen, houtsneden, linosneden, veelal kleurrijke en technisch goed uitgevoerd zullen er te bewonderen zijn. Ook kunt u informatie krijgen over de opzet van de cursus en kunt u zich evt. opgeven.

 

28 juni buitenschilder workshop.

Klik op de de button workshop buitenschilderen voor meer info.

 

 

 

korte teken en schildercursus in Galerie Unita

Op 10 maart start er een korte teken/schildercursus in Beek-Ubbergen. In 8 lessen kunt u kennis maken met, of zich verdiepen in, het schilderen met diverse materialen. De cursus wordt gegeven op de maandagavond, de kostprijs voor 8 lessen van 3 uur bedraagt € 175.


Onze olijfolie is binnen!!

Nieuwe olie, biologisch en extra virgine, uit onze eigen olijfgaard. In kadoverpakking. Af te halen in de galerie, telefonisch of per mail bestellen. Nieuw is ook de biologische limoncello, ook met citroenen uit ons Griekse dorp. Heerlijk na een lekkere maaltijd, ook geweldig oom kado te geven. Beide producten worden met een klein kunstwerkje geleverd.

 

10 november t/m 8 december exposeert Erica Seeters in Galerie Unita.

Op 8 december is de kunstenaar zelf aanwezig!

Een monumentaal vloerwerk, bestaande uit 40 delen hardsteen beslaat een hele ruimte. Daarnaast zijn haar bijzondere "tekeningen op steen" te zien.

Energy spaces with light atoms, werk van Erica van Seeters

 

6 oktober tot en met 3 november doet galerie Unita mee met de zg "maand van de grafiek". www.maandvandegrafiek.nl

een tentoonstelling met als titel: Grafiek anders

De grenzen van grafiek verkend.

kunstenaars
Ulrike Scholder (D)
Dirk D. Knickhoff (D)
Lia Stouten in samenwerking met Jose van Loon
Caroline Koenders

Grafiek anders, grafisch werk op het grensvlak. Vier kunstenaars uit beide zijden van de grens.

De tentoonstelling wordt om 15.00 geopend door Marie Jose van Beckhoven, kunsthistorica.

 

 

Op Zondag 6 april 2013 hadden wij een zeer geslaagde vertoning van de documentaire van Ilona Scharree over de reeks portretten van griekse dorpelingen geschilderd door Bart Elfrink.

http://www.youtube.com/watch?v=Zmnsvxs-FUQ

Deze voorvertoning was exclusief voor degenen die via crowdfunding de documentaire mee gefinancierd hebben.

En dan nog!

Laatste week september starten de cursussen in Kleef.

Grafiek en schildercursussen in onze nieuwe ruimte die meer toegerust is op het geven van cursussen en workshops. In Kleef, net over de grens bij Nijmegen in de oude koekjesfabriek Benzdorp waar veel kunstenaars en kleine bedrijfjes gevestigd zijn hebben wij beiden al een aantal jaar onze ateliers.

 

Voor cursussen kunt u zich telefonisch of per email aanmelden, de workshops komen regelmatig op onze site te staan.

 

Nieuw adres cursusruimte:

van den Berghstrasse 6 b, Kleve, Duitsland

info@galerie-unita.com